EGE JAM
Jam’ler değişim üç boyutunun (kişisel, ilişkisel ve sistemik) kesişim noktasında gerçekleşen bir topluluk oluşturma deneyimidir. İsmini müzisyenlerin bir araya gelerek doğaçlama olarak birlikte müzik ürettikleri oturumlardan alır, yani toplulukla beraber yaratılan bir süreçtir.
JAM NEDİR?
Kişisel boyutta, katılımcıların yaşam yolculuklarını ve yaptıkları işleri paylaşabilecekleri ve gözden geçirebilecekleri, yenilenip motive olabilecekleri, kişisel farkındalık kazanabilecekleri bir alandır. Aynı zamanda, kendilerini daha iyi tanıyabilecekleri, anlamlı sorular sorabilecekleri, korkularına ve içsel engellerine yönelik adım atabilecekleri, yeni bağlar kurabilecekleri bir yerdir.
İlişkisel boyutunda, birbirimize ve kendimize olan anlayışımızı derinleştirmek için kültürlerimizi, hikâyelerimizi ve yaşadığımız zorlukları birbirimizle paylaşırız. Jam boyunca, ortak yanlarımızı keşfeder ve farklılıklarımızı kutlarız. Anadolu topraklarında ve dünyada yaşanan anlaşmazlık ve fikir ayrılıklarını düşünecek olursak, “biz” ve “onlar” öykülemesinin ötesinde bir birlik ve dayanışma ruhunu korumak her zaman kolay değildir. Jam, farklılıklarımızı düşmanlıkla değil, karşılıklı merak ve öğrenme ruhu ile kabul ettiğimiz diyalogları destekler. Kalıplaşmış yargılardan sıyrılmayı, birbirimize açık olmayı, gerçeği konuşmayı, bizi zorlayan konularla çalışabilmeyi ve destek alıp vermeye açık olmayı deneyimleyerek, niyet, güven, hoşgörü ve derin dostluklar inşa etmeyi hedefler. İlişkilerimiz ne kadar gerçek ve temelleri ne kadar sağlam olursa, bu topraklarda yeni iş birlikleri ve dayanışmayı geliştirme şansımız o kadar güçlü olacaktır.
Sistemik boyutta, kişisel vizyonumuz ve dünyadaki misyonumuzla ilgili netleşiriz. Genelde birbiriyle bağdaştırılmayan unsurları bir bütünün parçası olarak görebilmeyi ve önemli kesişim noktalarını fark etmeyi deneyimleriz. Birbirimizden öğrenmek için bir araya geliriz: Neler işe yarıyor, nerede hatalar yaptık ve nerede desteğe ihtiyacımız var? Birbirimizi ve içinde olduğumuz topluluk ve kurumları destekleyebileceğimiz süreçler ve yöntemler neler? İçinde olduğumuz sistemleri nasıl daha iyi anlar, sistemik düşünceyi hayata nasıl geçiririz? Bu buluşmanın, her bir katılımcının parçası olduğu topluluklarda olumlu, yapıcı değişimi etkileme ve hayallerini gerçekleştirme olasılığını arttıracağını umuyoruz.
Aklınızdaki, daha önce katılmış olduğunuz, eğitimler, konferanslar, sempozyumlar ya da inzivaları bir kenara bırakın. Hatta konu jam ise kaldırıp evinizin dışına atın! Her jam kendine hastır. Çünkü, jam’ler her bir katılımcının katkısı ile yeniden doğar, büyür ve akar. Bunun yanında bekleyebileceğiniz şeyler arasında kolaylaştırıcıların tasarladıkları diyalog ortamları, oyunlar, hareket ve sanatsal ifadeler, derin sorgulamalar olabilir.
*YES! Jamleri 1999’dan beri, dünyanın çeşitli köşelerinde yapılıyor. Anadolu Jam ise 2011 yılından beri Türkiye’nin her köşesinden, sosyal, ekolojik, ekonomik değişim için bireysel dönüşüme niyeti olan bireyleri bir araya getirerek, günlük hayatın telaşesinden sıyrılıp, yavaşlayarak, kalpten konuşma, can kulağıyla dinleme, bireysel ve ilişkisel olarak yeni bir iletişim yolu deneyimleme ve hayalini kurdukları dünyayı bir topluluk içinde paylaşma alanı açıyor. Ege Jam, Anadolu’dan çıkan üçüncü jam. Bunun dışında Anadolu Jam ve Anadolu Sanat Jam'ler de yılda bir kere gerçekleşiyorlar. Ayrıca, dünyada yapılan diğer Jam’ler için Yes!World'ün web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.